Doraviriini

Kirjaudu tai rekisteröidy MSD Insight -sivulle:

Tutkimusasetelmat:

Tutkimusasetelma (DRIVE-AHEAD)1: DRIVE-AHEAD oli satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, yhdenveroisuutta (non-inferiority) selvittävä kolmannen vaiheen monikeskustutkimus, joka tehtiin aiemmin hoitamattomilla aikuisilla, joilla oli HIV-1-infektio. 734 tutkimukseen soveltuvaa potilasta satunnaistettiin suhteessa 1:1 saamaan 96 viikon ajan joko doraviriinin, lamivudiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmää (sekä plaseboa efavirentsin, emtrisitabiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmän sijasta) tai efavirentsin, emtrisitabiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmää (sekä plaseboa doraviriinin, lamivudiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmän sijasta). Ensisijainen päätetapahtuma oli niiden potilaiden osuus, joilla HIV-1-RNA-määrä viikolla 48 oli < 50 kopiota/ml, ja toissijaiset päätetapahtumat olivat niiden potilaiden osuus, joilla HIV-1-RNA-määrä oli < 40 kopiota/ml, niiden potilaiden osuus, joilla  HIV-1-RNA-määrä oli < 200 kopiota/ml, muutos CD4-positiivisten T-solujen määrässä lähtötilanteeseen verrattuna, resistenssin kehittyminen sekä teho alaryhmittäin. Turvallisuustuloksina arvioitiin niiden potilaiden osuutta, joilla ilmeni neuropsykiatrisia haittavaikutuksia, sekä paasto-olosuhteissa mitattujen lipidipitoisuuksien muutoksia lähtötilanteeseen verrattuna.

Tutkimusasetelma (DRIVE-FORWARD)3: DRIVE-FORWARD oli satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, kontrolloitu, yhdenveroisuutta (non-inferiority) selvittävä kolmannen vaiheen monikeskustutkimus, joka tehtiin aiemmin hoitamattomilla aikuisilla, joilla oli HIV-1-infektio. 769 tutkimuksen soveltuvaa potilasta satunnaistettiin suhteessa 1:1 saamaan 96 viikon ajan joko doraviriinia (100 mg) ja kahta nukleosidirakenteista käänteiskopioijaentsyymin estäjää (NRTI-lääkettä) tai darunaviiria (800 mg), ritonaviiria (100 mg) ja kahta valikoitua NRTI-lääkettä. Ensisijainen päätetapahtuma oli niiden potilaiden osuus, joilla HIV-1-RNA-määrä viikolla 48 oli < 50 kopiota/ml, ja toissijaiset päätetapahtumat olivat niiden potilaiden osuus, joilla HIV-1-RNA-määrä oli < 40 kopiota/ml, sekä muutos CD4-positiivisten T-solujen määrässä lähtötilanteeseen verrattuna. Turvallisuustuloksina arvioitiin muutoksia LDL-kolesterolin ja muun kuin HDL-kolesterolin pitoisuuksissa lähtötilanteeseen verrattuna, niiden potilaiden osuuksia, joilla ilmeni haittavaikutuksia, aikaa haittavaikutuksen ilmenemisestä hoidon lopettamiseen sekä muutoksia laboratorioparametreissä.

Tutkimusasetelma (DRIVE-SHIFT)4: DRIVE-SHIFT oli satunnaistettu, vaikuttavalla vertailuaineella kontrolloitu, avoin, kolmannen vaiheen tutkimus, jossa selvitettiin yhdenveroisuutta (non-inferiority) aikuisilla, joilla oli HIV-1-infektio ja joilla oli saavutettu virologinen suppressio ≥ 6 kuukautta aiemmin. 673 potilasta, jotka saivat NRTI-lääkkeitä sekä tehostettua proteaasinestäjää, tehostettua elvitegraviiria tai ei-nukleosidista käänteiskopioijaentsyymin estäjää (NNRTI-lääkettä), satunnaistettiin suhteessa 2:1 joko vaihtamaan välittömästi kerran päivässä yhtenä tablettina otettavaan doraviriinin, lamivudiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmään (välittömästi hoitoa vaihtaneiden ryhmä, ISG) tai jatkamaan lähtötilanteen hoito-ohjelmaa 24 viikon ajan ja sen jälkeen vaihtamaan doraviriinin, lamivudiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmään (viiveellä hoitoa vaihtaneiden ryhmä, DSG). Ensijainen päätetapahtuma oli niiden potilaiden osuus, joilla HIV-1-RNA-määrä oli < 50 kopioita/ml viikolla 48 (doraviriinin, lamivudiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmää saaneet potilaat) tai viikolla 24 (lähtötilanteen hoitoa saaneet potilaat). Viikon 24 tuloksista tehtiin toissijainen vertailu. Toissijaisia päätetapahtumia olivat niiden potilaiden osuudet, joilla HIV-1-RNA-määrä oli ≥ 50 kopiota/ml, muutos CD4-positiivisten T-solujen määrässä lähtötilanteeseen verrattuna sekä resistenssin kehittyminen. Turvallisuustuloksina arvioitiin paasto-olosuhteissa mitattujen seerumin lipidipitoisuuksien muutoksia, haittavaikutusten ilmenemistä ja muutoksia laboratorioparametreissä.

Lähteet:

Keskeiset tuotetiedot

Keskeiset tuotetiedot Pifeltro

PIFELTRO 100mg kalvopäällysteiset tabletit

Käyttöaiheet: Pifeltro on tarkoitettu HIV-1-infektion hoitoon yhdessä muiden antiretroviruslääkkeiden kanssa aikuisille sekä vähintään 12-vuotiaille ja vähintään 35 kg painaville nuorille, joilla ei havaita eikä ole aikaisemmin havaittu viitteitä resistenssistä NNRTI-ryhmän lääkkeitä vastaan.

Vaikuttavat aineet ja niiden määrät: Yksi kalvopäällysteinen tabletti sisältää 100 mg doraviriinia.

Annostus ja antotapa: HIV-infektion hoitoon perehtyneen lääkärin tulee aloittaa hoito. Suositeltu annostus on yksi 100 mg:n tabletti suun kautta kerran vuorokaudessa aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan. Tabletit on nieltävä kokonaisena. Jos Pifeltro-valmistetta käytetään yhdessä rifabutiinin kanssa, yksi 100 mg:n Pifeltro-tabletti on otettava kaksi kertaa vuorokaudessa (noin 12 tunnin välein). Ellei samanaikaista käyttöä muiden CYP3A:n kohtalaisten induktoreiden (esim. dabrafenibin, lesinuradin, bosentaanin, tioridatsiinin, nafsilliinin, modafiniilin, telotristaattietyylin) kanssa voida välttää, yksi 100 mg:n Pifeltro-tabletti on otettava kaksi kertaa vuorokaudessa (noin 12 tunnin välein).

Vasta-aiheet: Yliherkkyys vaikuttaville aineille tai apuaineille. Yhteiskäyttö sytokromi P450 (CYP) 3A -entsyymin voimakkaiden induktoreiden kanssa ei ole sallittua, sillä plasman doraviriinipitoisuus saattaa pienentyä huomattavasti, mikä voi heikentää Pifeltro-valmisteen tehoa.

Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet: NNRTI-resistenssiin liittyvät substituutiot ja doraviriinin käyttö. Kliinistä näyttöä ei ole riittävästi, jotta doraviriinia voitaisiin suositella HIV 1-potilaille, joilla on havaittu viitteitä resistenssistä NNRTI-ryhmän lääkkeitä vastaan. Käyttö CYP3A:n induktoreiden kanssa. Varovaisuutta on noudatettava määrättäessä doraviriinia yhdessä sellaisten lääkevalmisteiden kanssa, jotka voivat pienentää doraviriinialtistusta. Immuunireaktivaatio-oireyhtymä. Antiretroviruslääkkeiden yhdistelmähoitoa saaneilla potilailla on raportoitu immuunireaktivaatio-oireyhtymää. Antiretroviruslääkkeiden yhdistelmähoidon alkuvaiheessa potilaille, joiden immuunijärjestelmä vastaa hoitoon, voi kehittyä tulehdusreaktio oireettomia tai piileviä opportunistisia infektioita vastaan (esimerkiksi Mycobacterium avium -infektio, sytomegalovirusinfektio, Pneumocystis jirovecii -keuhkokuume [PCP] tai tuberkuloosi), joka saattaa vaatia lisätutkimuksia ja hoitoa. Immuunireaktivaation yhteydessä on raportoitu myös autoimmuunisairauksia (kuten Basedowin tautia, autoimmuunihepatiittia, polymyosiittia ja Guillain-Barrén oireyhtymää), mutta niiden ilmaantumisajankohta vaihtelee enemmän ja ne voivat ilmaantua vasta useiden kuukausien kuluttua hoidon alkamisesta. Laktoosi: Tabletit sisältävät laktoosimonohydraattia. Potilaat, joilla on harvinainen perinnöllinen galaktoosi-intoleranssi, täydellinen laktaasinpuutos tai glukoosi-galaktoosi-imeytymishäiriö, ei pidä käyttää tätä lääkevalmistetta.

Yhteisvaikutukset: Doraviriini metaboloituu ensisijaisesti CYP3A-entsyymin välityksellä ja lääkevalmisteet, jotka indusoivat tai estävät CYP3A-entsyymin toimintaa, vaikuttavat todennäköisesti doraviriinipuhdistumaan. Samanaikainen käyttö CYP3A:n kohtalaisen induktorin, rifabutiinin, kanssa pienensi doraviriinin pitoisuuksia. Jos doraviriinia annetaan yhdessä rifabutiinin kanssa, doraviriiniannos on nostettava tasolle 100 mg kaksi kertaa vuorokaudessa (annokset on otettava noin 12 tunnin välein). Tarkemmat tiedot ks. valmisteyhteenveto.

Raskaus ja imetys: Varmuuden vuoksi doraviriinin käyttöä on suositeltavaa välttää raskauden aikana. On suositeltavaa, että HIV-infektion saaneet naiset eivät imetä lapsiaan HIV-tartunnan välttämiseksi.

Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn: Pifeltro-valmisteella on vähäinen vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn. Potilaille on kerrottava, että doraviriinihoidon aikana on esiintynyt väsymystä, huimausta ja uneliaisuutta.

Yleisimmin raportoidut haittavaikutukset: Vaiheen 3 kliinisissä tutkimuksissa, jotka tehtiin doraviriinilla ja kahdella NRTI-valmisteella, yleisimmin raportoidut haittavaikutukset olivat pahoinvointi (4 %) ja päänsärky (3 %). Muita, yhdessä muiden antiretroviruslääkkeiden kanssa havaittuja yleisiä haittavaikutuksia olivat poikkeavat unet, unettomuus, päänsärky, huimaus, uneliaisuus, pahoinvointi, ripuli, ilmavaivat, vatsakipu, oksentelu, ihottuma, väsymys, kohonnut alaniiniaminotransferaasiarvo. Tarkemmat tiedot ks. valmisteyhteenveto.

Pakkaus ja hinta: Saatavana ovat seuraavat pakkauskoot: 1 purkki, jossa on 30 kalvopäällysteistä tablettia. Hinta (VMH sis. alv 2/2024) 30 tabletin pakkaus 714,91 €.

Tutustu valmisteyhteenvetoon ennen hoidon aloittamista, www.msd.fi, www.msd.fi/valmisteyhteenvedot

Lisätietoja: Valmisteyhteenveto (tekstin muuttamispäivämäärä 7.7.2023), Pharmaca Fennica tai MSD, Keilaniementie 1, 02150 Espoo, puh. (09) 804650

FI-DOV-00031 02/2024

Keskeiset tuotetiedot Delstrigo

DELSTRIGO 100 mg/300 mg/245 mg kalvopäällysteiset tabletit


Käyttöaiheet: Delstrigo on tarkoitettu HIV 1-infektion hoitoon aikuisille, joilla ei havaita eikä ole aikaisemmin havaittu viitteitä resistenssistä NNRTI-ryhmän lääkkeitä, lamivudiinia eikä tenofoviiria vastaan. Delstrigo on myös tarkoitettu HIV-1-infektion hoitoon vähintään 12-vuotiaille ja vähintään 35 kg painaville nuorille, joilla ei havaita eikä ole aikaisemmin havaittu viitteitä resistenssistä NNRTI-ryhmän lääkkeitä, lamivudiinia eikä tenofoviiria vastaan ja joilla aiemmin ilmenneet toksisuudet estävät sellaisten muiden hoito-ohjelmien käytön, jotka eivät sisällä tenofoviiridisoproksiilia.

Vaikuttavat aineet ja niiden määrät: Yksi kalvopäällysteinen tabletti sisältää 100 mg doraviriinia, 300 mg lamivudiinia ja 245 mg tenofoviiridisoproksiilia tenofoviiridisoproksiilifumaraattina (TDF).

Annostus ja antotapa: HIV-infektion hoitoon perehtyneen lääkärin tulee aloittaa hoito. Delstrigo-valmisteen suositeltu annostus aikuisille on yksi 100/300/245 mg:n tabletti suun kautta kerran vuorokaudessa aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan. Tabletit on nieltävä kokonaisena. Jos Delstrigo-valmistetta käytetään yhdessä rifabutiinin kanssa, doraviriiniannos on nostettava tasolle 100 mg kaksi kertaa vuorokaudessa. Tämän vuoksi hoitoon on lisättävä yksi 100 mg:n doraviriinitabletti (sisältää pelkkää doraviriinia), joka otetaan noin 12 tunnin kuluttua Delstrigo-annoksesta. Doraviriinin samanaikaista käyttöä muiden CYP3A:n kohtalaisten induktoreiden kanssa ei ole arvioitu, mutta doraviriinipitoisuuden pieneneminen on todennäköistä. Ellei samanaikaista käyttöä muiden CYP3A:n kohtalaisten induktoreiden kanssa voida välttää, on otettava yksi 100 mg:n doraviriinitabletti kerran vuorokaudessa, noin 12 tunnin kuluttua Delstrigo-annoksesta.

Vasta-aiheet: Yliherkkyys vaikuttaville aineille tai apuaineille. Samanaikainen käyttö sytokromi P450 (CYP) 3A -entsyymin voimakkaiden induktoreiden kanssa ei ole sallittua, sillä plasman doraviriinipitoisuus saattaa pienentyä huomattavasti, mikä voi heikentää Delstrigo-valmisteen tehoa.

Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet: NNRTI-resistenssiin liittyvät substituutiot ja doraviriinin käyttö. Kliinistä näyttöä ei ole riittävästi, jotta doraviriinia voitaisiin suositella HIV 1-potilaille, joilla on havaittu viitteitä resistenssistä NNRTI-ryhmän lääkkeitä vastaan. B-hepatiitin vaikea akuutti paheneminen potilailla, joilla on samanaikainen HIV 1- ja hepatiitti B -infektio. Kaikilta HIV 1 -potilailta on testattava myös hepatiitti B -viruksen (HBV) mahdollinen esiintyminen ennen antiretroviruslääkityksen aloittamista. Jos potilaalla on samanaikainen HIV 1- ja HBV-infektio, hänen tilaansa on seurattava tarkoin sekä kliinisesti että laboratoriotutkimuksen avulla vähintään useiden kuukausien ajan Delstrigo-hoidon lopettamisen jälkeen. Munuaisten vajaatoiminnan ilmaantuminen tai paheneminen. Lamivudiini ja tenofoviiridisoproksiili erittyvät pääasiassa munuaisten kautta. Delstrigo-valmisteen käyttöä on vältettävä, jos potilas käyttää parhaillaan tai on hiljattain käyttänyt munuaistoksisia lääkevalmisteita (esim. tulehduskipulääkkeitä suurina annoksina tai useita tulehduskipulääkkeitä samanaikaisesti). Jatkuva tai paheneva luukipu, raajakipu, luunmurtumat ja/tai lihaskipu tai lihasheikkous voivat olla proksimaalisen tubulopatian oireita, ja ne vaativat munuaisten toiminnan arvioimista riskipotilailla. Arvioitu kreatiniinipuhdistuma tulisi määrittää kaikilta potilailta ennen Delstrigo-hoidon aloittamista ja myös hoidon aikana kliinisen tarpeen mukaan. Delstrigo-hoito on lopetettava, jos arvioitu kreatiniinipuhdistuma laskee arvon 50 ml/min alapuolelle, koska se vaatisi lamivudiinin ja tenofoviiridisoproksiilin annosvälin muuttamista, mikä ei ole mahdollista kiinteäannoksista yhdistelmätablettia käytettäessä. Luun haurastuminen ja mineralisaatiohäiriöt. Tenofoviiridisoproksiiliin liittyvien luuntiheyden ja luun aineenvaihdunnan merkkiaineiden muutosten vaikutusta luuston pitkäaikaiseen terveyteen ja myöhempään murtumariskiin ei tunneta. Luuntiheyden määrittämistä on harkittava, jos aikuisella HIV 1-potilaalla on aikaisemmin ollut patologinen luunmurtuma tai muita osteoporoosin tai luiden haurastumisen riskitekijöitä. Proksimaalisesta tubulopatiasta johtuva hypofosfatemia ja osteomalasia on otettava huomioon hoidettaessa potilaita, joilla on munuaisten toimintahäiriöiden riski. Samanaikainen käyttö muiden viruslääkkeiden kanssa. Doraviriini/lamivudiini/tenofoviiridisoproksiili -yhdistelmävalmistetta ei saa antaa yhdessä muiden lamivudiinia sisältävien valmisteiden eikä tenofoviiridisoproksiilia, tenofoviirialafenamidia tai adefoviiridipivoksiilia sisältävien valmisteiden kanssa. Immuunireaktivaatio-oireyhtymä. Vaikeaa immuunikatoa sairastavilla HIV-infektoituneilla potilailla voi retroviruslääkkeiden yhdistelmähoidon (CART) aloitus laukaista tulehdusreaktion oireettomia tai piileviä opportunistisia infektioita vastaan. Autoimmuunisairauksia (kuten Basedowin tauti ja autoimmuunihepatiitti) on myös raportoitu. Laktoosi. Delstrigo sisältää laktoosimonohydraattia. Potilaat, joilla on harvinainen perinnöllinen galaktoosi-intoleranssi, täydellinen laktaasinpuutos tai glukoosi-galaktoosi-imeytymishäiriö, ei pidä käyttää tätä lääkevalmistetta.

Yhteisvaikutukset: Delstrigo on täydellinen HIV 1-infektion yhdistelmähoito-ohjelma, eikä sitä saa käyttää yhdessä muiden antiretroviruslääkkeiden kanssa. Delstrigo sisältää doraviriinia, lamivudiinia ja tenofoviiridisoproksiilia, joten kaikki näihin yksittäisiin lääkeaineisiin liittyvät tunnistetut yhteisvaikutukset koskevat myös Delstrigo-valmistetta. Kts. tarkemmin valmisteyhteenveto.

Raskaus ja imetys: Ei ole olemassa tietoja tai on vain vähän tietoja doraviriinin käytöstä raskaana oleville naisille. Varmuuden vuoksi Delstrigo-valmisteen käyttöä on suositeltavaa välttää raskauden aikana. On suositeltavaa, että HIV-infektion saaneet naiset eivät imetä lapsiaan HIV-tartunnan välttämiseksi.

Vaikutus ajokykyyn ja koneidenkäyttökykyyn: Delstrigo-valmisteella on vähäinen vaikutus ajokykyyn ja koneidenkäyttökykyyn. Potilaille on kerrottava, että Delstrigo-hoidon aikana on esiintynyt väsymystä, huimausta ja uneliaisuutta.

Yleisimmin raportoidut haittavaikutukset: Yleisimmin raportoidut haittavaikutukset, joiden katsottiin olevan mahdollisesti tai todennäköisesti yhteydessä doraviriiniin, olivat pahoinvointi (4 %) ja päänsärky (3 %). Lisäksi muita yleisiä haittavaikutuksia, joilla epäiltiin olevan mahdollinen yhteys hoitoon, olivat poikkeavat unet, unettomuus, päänsärky, huimaus, uneliaisuus, yskä, nenäoireet, pahoinvointi, ripuli, vatsakipu, oksentelu, ilmavaivat, hiustenlähtö, ihottuma, lihasten häiriöt, väsymys ja kuume, kohonnut alaniiniaminotransferaasiarvo. Ks. tarkemmin valmisteyhteenveto.


Pakkaus ja hinta: Saatavana ovat seuraavat pakkauskoot: 1 purkki, jossa on 30 kalvopäällysteistä tablettia. Hinta (VMH sis. alv. 02/2024) 30 tabletin pakkaus 1194,07 €.

Tutustu DELSTRIGO-valmisteyhteenvetoon ennen hoidon aloittamista, www.msd.fi/valmisteyhteenvedot, www.parempaaelamaa.fi


Lisätietoja: Valmisteyhteenveto (tekstin muuttamispäivämäärä 23.6.2023), Pharmaca Fennica tai MSD, Keilaniementie 1, 02150 Espoo, puh. (09) 804 650.

FI-DOR-00057 2/2024